Författande

Att skriva är för mig som att resa genom tid och rum.
Historien bakom True Colors är tagen från min vistelse i El Paso, Texas.
På en av mina roadtrips norrut med min dåvarande bikerpojkvän, stannade vi en tidig morgon till vid en sliten vägkrog i staden Wheatland, Wyoming.
Vid ett av borden satt en gammal cowboy och åt frukost. Han såg ensam ut, och eftersom vi var de enda övriga gästerna beslöt vi oss för att fråga om vi fick slå oss ner.
Bob visste inte hur gammal han var, men berättade att han hade slutat jobba då han inte längre kom upp på sin häst. Bob ville visa oss sin sadel, så vi följde med honom hem till hans slitna hus i utkanten av staden.
Bob sa inte många ord under den morgonen, men berättade att han hade tecknat sitt liv i bilder. Teckningarna kunde varit gjorda av ett barn, men gestaltade ändå en  livshistoria.
Jag fick ett par mecatetyglar av hästtagel av honom, och innan vi reste vidare frågade Bob om vi kunde brevväxla.
Jag skrev långa romaner, Bob skrev bara sitt namn.
Mina pengar höll på att ta slut, och en dag låg en check med tjugofem dollar i ett av hans alltid lika vackra brevkort med westernmotiv. Trots mina försök att inte ta emot gåvan, fortsatte checkarna komma varje vecka ända tills jag åkte hem.
Vi fortsatte brevväxla under flera år, tills breven en dag slutade att komma.

True Colors är en hyllning till Robert M. Alworth – en ensam cowboy som sa så mycket utan att använda ett enda ord…

TRUE COLORS

La Mesa, New Mexico

Harleyn dundrade troget fram över den nedslitna asfalten. Trots att det glänsande, svarta håret hölls på plats av en lång rad snoddar, piskade den långa hårtofsen  mot den unge mannens svarta skinnväst i en ständig kamp mot vinden.
Vid varje kurva saktades motorcykeln in, för att sedan sträcka ut för fullt längs den slingrade vägen. Fram genom de blommande pecanlundarna fortsatte färden. Förbi bomullsfält och chiliodlingar, vidare längs kilometerlånga alfalfaåkrar inramade av konstbevattningssystem.

Ett vemod spred sig inom honom vid tanken på de böljande, gräsbeklädda vidderna hemma i Wyoming.
För oavsett hur vacker Chihuahuaöknen var på den amerikanska sidan av gränsen, hörde Eric Alworth lika lite hemma här som vattnet den torra marken ständigt fylldes med…

Anna M Lönedal

El Paso, Texas 1995

Harley Davidson – 1955 Panhead

Vill du följa skrivprocessen?

Författaren i fokus

Scroll to Top